Overgang en afvallen

Hoe je fit blijft tijdens de overgang

De overgang is voor veel vrouwen een uitdagende periode, zowel fysiek als mentaal. Eén van de meest voorkomende frustraties tijdens de overgang is het ongewilde aankomen in gewicht, terwijl je levensstijl misschien niet eens veranderd is. Als personal trainer en leefstijlcoach met 30 jaar ervaring weet ik (ook uit eigen ervaring) dat de overgang en afvallen soms een moeilijke combinatie lijkt. Maar ik wil je geruststellen; ook in deze fase van je leven kun je je fit en gezond voelen, er is alleen een andere aanpak nodig. Lees vooral verder als je meer informatie wilt hebben over hoe je dat doet. Heb jij hulp nodig bij afvallen tijdens de overgang in de vorm van advies of begeleiding? Neem contact met me op. Ik help je met liefde verder. 

Waarom is afvallen in de overgang zo moeilijk?

De overgang veroorzaakt hormonale veranderingen in het lichaam, met name een afname van oestrogeen. Dit hormoon speelt een grote rol in je stofwisseling, vetopslag en zelfs hoe je lichaam omgaat met suiker en koolhydraten. Naarmate het oestrogeenniveau daalt, vertraagt je stofwisseling en wordt het moeilijker om gewicht te verliezen, zelfs als je hetzelfde eet en beweegt als voorheen.

Bovendien hebben veel vrouwen in deze fase te maken met andere symptomen zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht slapen. Deze symptomen kunnen leiden tot meer stress en minder motivatie om te sporten, wat het afvallen nog verder kan bemoeilijken.

 

Overgang en afvallen: wat kun je zelf doen?

Aanpassen van je voedingspatroon

Tijdens de overgang is het belangrijk om je voedingspatroon aan te passen aan de veranderde behoeften van je lichaam. Je lichaam heeft misschien minder calorieën nodig dan voorheen, maar wel meer voedingsstoffen. Focus op een voedingspatroon dat rijk is aan eiwitten, vezels, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Denk aan volkoren granen, groenten, fruit, mager vlees, vis, en plantaardige eiwitten zoals peulvruchten. Eiwit helpt niet alleen om je spiermassa te behouden (wat essentieel is voor je stofwisseling), maar zorgt ook voor een verzadigd gevoel, zodat je minder snel grijpt naar ongezonde snacks.

Vermijd snelle suikers

Suikerrijke producten zoals frisdrank, snoep en gebak kunnen zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat leidt tot meer honger en gewichtstoename. Vervang snelle suikers door gezonde snacks zoals noten, zaden of een stuk fruit om je energieniveau stabiel te houden.

Krachttraining

Wist je dat spiermassa een grote rol speelt in hoe snel je calorieën verbrandt, zelfs in rust? Helaas verlies je al vanaf je 25e levensjaar spiermassa en dat proces versnelt zich tijdens de overgang. Daarom is krachttraining cruciaal als je wilt afvallen in de overgang. Door spieren op te bouwen, verhoog je je stofwisseling en verbrand je meer vet. Daarnaast helpt krachttraining bij het behouden van sterke botten, wat extra belangrijk is tijdens de overgang vanwege het verhoogde risico op botontkalking.

Cardiotraining

Naast krachttraining is het ook belangrijk om cardiovasculaire oefeningen te doen. Dit kan variëren van wandelen en fietsen tot zwemmen of hardlopen, afhankelijk van je niveau en voorkeur. Cardiotraining helpt bij het verbranden van calorieën en bevordert de gezondheid van je hart, wat essentieel is voor je algehele welzijn.

Stressmanagement

Stress verhoogt het hormoon cortisol, dat gewichtstoename in de hand kan werken, vooral rond je buik. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon een wandeling in de natuur kunnen helpen om je stressniveaus onder controle te houden. Het beheersen van je stress helpt niet alleen bij afvallen, maar zorgt er ook voor dat je je beter voelt tijdens de overgang.

Een gezond slaappatroon

Slaap is vaak ondergewaardeerd als het gaat om over afvallen en overgang, maar het speelt een cruciale rol in je gewicht en algehele gezondheid. Slechte slaap beïnvloedt je hongerhormonen en kan leiden tot een grotere trek in ongezonde voedingsmiddelen. Probeer een gezond slaappatroon op te bouwen door al vroeg daglicht te pakken, een donkere slaapkamer te creëren, cafeïne te vermijden voor het slapengaan, en een regelmatig slaapschema aan te houden.

Het gaat niet alleen om het getal op de weegschaal!

Vergeet niet dat afvallen in de overgang tijd en consistentie vraagt. Je lichaam verandert, en het kan langer duren om resultaat te zien dan je gewend bent. Blijf geduldig en geef niet op. Het gaat niet alleen om het getal op de weegschaal, maar om je gezondheid en je energie.

 

Fit blijven na kanker en de overgang

Voor vrouwen die de overgang doormaken na een kankerbehandeling, de combinatie overgang en afvallen nog uitdagender zijn. Chemotherapie, hormoonbehandelingen en andere therapieën kunnen een grote impact hebben op je stofwisseling en energie. Als personal trainer met ervaring in het begeleiden van mensen na kanker, begrijp ik hoe ingewikkeld dit proces kan zijn. Ik werk samen met jou aan een programma dat veilig is, rekening houdt met je herstel, en je helpt om geleidelijk weer kracht en energie op te bouwen..

Overgang en afvallen: samen aan de slag

Als je worstelt met afvallen tijdens de overgang, hoef je het niet alleen te doen. Ik help je om een plan op te stellen dat bij jou past. Samen werken we aan het verbeteren van je voeding, het opbouwen van je kracht en het verhogen van je energieniveau, zodat jij je weer krachtig en in balans voelt.

Wil je meer weten over mijn aanpak voor de overgang en afvallen? Neem contact met me op, en ik help je graag verder op weg naar een gezonder en energieker leven!